cykliczne porady dla sprzedawców, opinie ekspertów

Jesienne dobre rady

Wraz z początkiem października rozpoczyna się jedna z piękniejszych części roku – polska złota jesień. Bo chociaż ta kalendarzowa zaczęła się 23 września, to ta złota jest umowna i zaczyna się wtedy, gdy większość drzew zmienia swoje ubarwienie, czyli właśnie w październiku. Jednak jesień kojarzy nam się nie tylko z urokliwą przyrodą, ale także rzeczami zdecydowanie mniej miłymi – słotą, chłodem, przeziębieniami. Do tej sezonowej specyfiki dostosowują się oczywiście czasopisma poradnikowe.

Fot. Getty Images

Na plan pierwszy w okresie jesiennym wysuwają się różnego rodzaju porady dotyczące szeroko pojętego zdrowia. W czasopismach poradnikowych jesienią znajdziemy praktyczne porady jak unikać przeziębień i jak sobie z nimi radzić w domowych warunkach, jak zdrowo się odżywiać i jak dbać o siebie, by nie dać się infekcjom. Jesienią – z racji na krótsze dni – więcej czasu spędzamy w domu. Z pewnością więc w prasie poradnikowej znajdziemy spory blok przepisów kulinarnych, na których wykonanie mamy teraz więcej czasu. To zarówno tradycyjne przepisy w nowej odsłonie, jak i kulinarne nowinki. Przyda się również wygospodarowanie odrobiny czasu na porządki po lecie i przygotowanie do zimy – tu również prasa poradnikowa służy sprawdzonymi radami i patentami.

Co w tym roku prasa poradnikowa poleca swoim Czytelniczkom i Czytelnikom na okres jesienny? Zapytaliśmy o to wydawców.

Zdrowie na talerzu

Renata Ciemięga, redaktor naczelna magazynu „Dobre Rady” (Burda Media Polska) zwraca uwagę, że w chłodniejszym sezonie, w którym łatwo padamy ofiarą wirusów i bakterii, staramy się znaleźć najlepszą ochronę przed przeziębieniem i innymi infekcjami. Po trudnych przejściach pandemicznych jesteśmy na to jeszcze bardziej wyczuleni. Dlatego najwyższą wagę powinniśmy przykładać do wzmacniania odporności.

– Na pierwszy plan wysuwa się nasza dieta. To ona w dużej mierze decyduje o tym, w jakiej jesteśmy kondycji. W przygotowanych przez nas przepisach (m.in. do przeczytania w „Dobrych Radach”) królują składniki, które nas przede wszystkim rozgrzewają. To głównie aromatyczne przyprawy i pożywne kasze, a także rośliny strączkowe, które sycą na długo i rozgrzewają nas od środka. Nie zapominamy też o warzywach, obfitujących w witaminy i minerały potrzebne naszemu układowi immunologicznemu. Polecamy jedzenie m.in. dyni. Jest ona nie tylko wartościowym elementem naszego jadłospisu, ale również dość ekonomicznym składnikiem, co w dzisiejszych warunkach jest niezwykle ważne. Staramy się pokazać, że dbanie o siebie i rodzinę może być mądre i ekologiczne, bo zachęcamy do jedzenia sezonowych produktów, które rosną niedaleko. Udowadniamy również, że troska o dobrą i smaczną kuchnię nie oznacza rujnowania naszej kieszeni. Jesienią nie zapominamy o gęsinie, której walory nie tylko smakowe, ale również zdrowotne są już znane. Gęsi tłuszcz jako jedyny zwierzęcy jest dla nas korzystny, dlatego zachęcamy do wykorzystania tego mięsa w naszej kuchni. Najlepiej w towarzystwie kiszonek, bo są one nieocenione w budowaniu odporności – mówi Renata Ciemięga.

– Stare porzekadło mawia, że w zdrowym ciele zdrowy duch. Korzystając z wyników badań naukowych, przyłączamy się do tego trendu, promując dawkę aktywności fizycznej każdego dnia. To najlepszy sposób na poprawę naszej odporności, a jednocześnie pokonanie zimowego spadku nastroju. Bardzo silnym czynnikiem, który obniża nam odporność, jest stres. Nierozładowany sprawia, że układ immunologiczny funkcjonuje słabiej. Dlatego tak ważne jest ustalenie balansu między pracą a życiem prywatnym oraz znalezienie najlepszego sposobu na relaks dla siebie – dodaje redaktor naczelna magazynu „Dobre Rady”.

– Zmniejszamy ilość niekorzystnych dla nas składników w diecie. Namawiamy m.in. do ograniczenia ilości spożywanego cukru (m.in. w magazynie „Claudia”). Rozprawiamy się z mitami na jego temat i udowadniamy, że rujnuje nam on nie tylko sylwetkę, ale i znacząco obniża naszą odporność na ataki wirusów. W zamian zachęcamy do zamienienia białego cukru na soczyste owoce, np. polskie jabłka, które przy okazji zawierają dużo błonnika korzystnego dla naszych jelit. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom coraz większej grupy osób, korzystających z naturalnych metod leczenia, zachęcamy do wzmacniania odporności za pomocą tego, co daje nam przyroda. Wielkie bogactwo oferują nam dzikie owoce, które można zbierać samodzielnie, np. dziki bez, aronia, czeremcha. Warto przygotować z nich soki, dżemy, syropy. Przydają się, gdy jednak dopadnie nas przeziębienie albo konieczne jest zbicie gorączki – zaleca Renata Ciemięga.

Czas trudnych emocji

Aleksandra Klich, redaktorka naczelna sobotniego magazynu „Wysokie Obcasy” oraz miesięcznika „Wysokie Obcasy Extra” (Wydawnictwo Agora) zauważa, że Czytelniczki obu tytułów jesienią najchętniej szukają porad dotyczących relacji w związkach i rodzinie, a także samorozwoju i życiowych wyborów. Ogromną popularnością cieszą się porady psycholożek, jak np. w artykule „Po 27 latach odchodzę od męża tyrana i nie wiem, czy odnajdę się w życiu bez niego”, w którym znalazły się odpowiedzi na pytania Czytelniczek.

– Szczególnie często nasze ekspertki radzą w kwestiach: relacji w rodzinie czy związku, np. w kontekście byłych partnerów czy obaw przed nowym związkiem; radzenia sobie z samotnością – po rozwodzie, śmierci bliskiej osoby czy rozstaniu; a także zdrady, trudów macierzyństwa, tzw. body shamingu – wyśmiewania i komentowania wyglądu, a nawet molestowania – mówi Aleksandra Klich. – W obszarze psychologii jesień zaczyna się Światowym Dniem Zdrowia Psychicznego, który przypada na 10 października. Jeszcze przed tą datą planujemy w „Wysokich Obcasach” cykl materiałów poświęconych dobrostanowi oraz zaburzeniom psychicznym. Będziemy pisać między innymi o tym, dlaczego nie warto wątpić w działanie leków antydepresyjnych, dlaczego nie należy wierzyć poppsychologii, jak rozmawiać z osobą w kryzysie, jak nauczyć się brać odpowiedzialność za swoje emocje i to, co pod ich wpływem robimy. Sporo miejsca poświęcimy też relacjom międzyludzkim, bo zagadnienia i porady z tego obszaru cieszą się dużym zainteresowaniem Czytelniczek i Czytelników.

Równie popularne są pytania o problemy w pracy – Czytelniczki w listach do nas skarżą się na wypalenie zawodowe, nieumiejętność połączenia pracy z rodziną i jak to wpływa na jakość ich życia.

Warto też wspomnieć, jak ogromną popularnością w „Wysokich Obcasach”: cieszą się porady ogrodnicze. Publikujemy takie materiały zarówno w cotygodniowych „Wysokich Obcasach”, jak i w „Wysokich Obcasach Extra” – dodaje.

Infekcje do pokonania

– Sezon na infekcje zdecydowanie mamy już otwarty. Co ciekawe, na prowadzenie nie wychodzi wcale tu COVID-19. Najczęściej we znaki dają się nam wszelakiej maści przeziębienia, anginy czy paragrypa. A że stres, przepracowanie, deficyty snu i niezbyt zrównoważona dieta obniżają odporność, kolejki do lekarzy rosną. Właśnie dlatego na naszych łamach – dużo miejsca poświęcamy zdrowiu. Zarówno poradom dotyczącym bezpiecznego zażywania leków (bo my, Polacy słyniemy z przyjmowania ich niemal garściami), jak i stosowania działających naturalnie kuracji – mówi Diana Ożarowska-Sady, redaktor prowadząca w redakcji dwutygodników: „Przyjaciółka”, „Tina”, „Pani Domu” i „Naj” (Wydawnictwo Bauer). – Z racji, że wirusowe infekcje leczy się objawowo, zachęcamy Czytelniczki do zwracania uwagi na sygnały, które wysyła organizm i reagowania, nim dolegliwości na poważnie się rozwiną. Jak? Na początek – naturalnie. Podam choćby dwa przykłady z „Przyjaciółki”. Przy średnio lub mało nasilonym bólu głowy – zamiast sięgać po tabletki – można popijać napar z melisy. A jeśli chcemy się wzmocnić czy też złagodzić już występujący katar lub kaszel – polecamy syrop z czosnku i cebuli. W naszych tytułach mamy o wiele, wiele więcej takich receptur – poleca.

– Preferujemy przy tym holistyczne podejście. Dlatego na łamach nie tylko podsuwamy pomysły np. na utrzymanie w ryzach temperatury, ale też proponujemy kompleksowe programy wzmacniające organizm, uczymy jak stawiać bańki czy po które potrawy warto sięgać, by się rozgrzać i szybciej odzyskać siły. Hitem jest oczywiście rosół, ale też coraz bardziej popularne dania doprawione kurkumą – zapewnia Diana Ożarowska-Sady.

Przepisy na słodkości

Na charakter porad, publikowanych przez magazyny i czasopisma ma oczywiście również wpływ bieżąca sytuacja – m.in. rosnące ceny i inflacja.

– Wśród tegorocznych tematów ważne miejsce zajęły te, związane z kryzysem energetycznym. Informowaliśmy nasze Czytelniczki, jak dogrzewać dom, gdzie uzyskać dopłaty. Poza tym nasze porady mają charakter typowo sezonowy: publikujemy przepisy na dania z jesiennych warzyw i owoców, sycące i rozgrzewające. Radzimy, jak przejść przez jesień bez przeziębień i wzmocnić odporność. Podpowiadamy, co zrobić jesienią w ogrodzie i na balkonie. Inspirujemy, prezentujemy najnowsze trendy w modzie, urodzie – zauważa Ewa Kustroń-Zaniewska, redaktor naczelny magazynów „Kobieta i Życie” i „Świat Kobiety” (Wydawnictwo Bauer).

Czy są jakieś porady, które w tym właśnie okresie cieszą się szczególną popularnością?

– Nasze Czytelniczki uwielbiają przepisy na jesienne słodkości – niezmiennym powodzeniem cieszą się szarlotki, jabłeczniki, ciasta ze śliwkami i gruszkami. Również zapiekanki, rozgrzewające dania jednogarnkowe – tanie, proste, szybkie jesienne posiłki dla całej rodziny. Zawsze interesujące wydają się tematy zdrowotne, związane ze wzmocnieniem odporności, profilaktyką – odpowiada Ewa Kustroń-Zaniewska.

Codzienne troski

Joanna Kadej-Krzyczkowska, redaktor naczelna magazynów „100 Rad” i „Poradnik 50+” (Wydawnictwo Bauer) wskazuje na klasyczne, jesienne tematy – to m.in. porady urodowe, dotyczące pielęgnacji skóry i włosów po lecie. Nie może również zabraknąć mody, zdrowia, kulinariów. Ale pojawiają się również inne tematy.

– Na stronach poświęconych modzie staramy się przekonać Czytelniczki, że chłodne pory roku nie muszą oznaczać, że przestajemy nosić kolorowe ubrania. Oczywiście mamy też strony kulinarne poświęcone sezonowym produktom. W tym roku jednak jesień w tygodniku „100 rad” i miesięczniku „Poradnik 50+” upływa nam jednak pod znakiem szukania rozwiązań trudnej sytuacji ogólnej. Nasze pisma mają dać Czytelniczkom chwilę relaksu, ale tez nie możemy udawać, że trudne problemy, jak inflacja, braki opału itp. nie istnieją. Stąd ważne aktualne tematy, które poruszamy w każdym numerze – mówi Joanna Kadej-Krzyczkowska. – Strony o zdrowiu i kulinarne stanowią lwią część naszych magazynów i Czytelniczki niezmiennie odnoszą się do nich z sympatią. Czytelniczki lubią też nasz stosunkowo nowy cykl o domowych zwierzakach. Ale w tym roku widzimy największe zainteresowanie tematami bieżącymi. To ich dotyczy ogromna część listów i telefonów, jakie dostajemy. Staramy się odpowiadać na te potrzeby. Dlatego pisaliśmy m.in. o tym, jak legalnie dorabiać także na własną rękę, ale bez zakładania firmy, jak zweryfikować firmę pożyczkową, jeśli musimy wziąć chwilówkę i na jakie zapisy w umowach zwracać uwagę itp. Niezmienną popularnością cieszy się też nasz stały cykl, w którym ostrzegamy przed najnowszymi oszustwami – dodaje.

KINGA SZYMKIEWICZ

DARIUSZ MATEREK