111 potraw z użyciem pełnych ziaren, przepisy na pełnoziarniste chleby, bułeczki, ciasta i ciasteczka ze zdrowej mąki, a także 12 propozycji na weekendowy obiad dla rodziny oraz sposoby na przygotowanie batonów energetycznych – to wszystko znalazło się w specjalnym wydaniu miesięcznika „Kuchnia” zatytułowanym „Pełne ziarno”. Numer ukazał w ramach „Kolekcji dla smakosza”.
W wydaniu czytelnicy znajdą również przepisy na: poranne zestawy śniadaniowe z płatków, bakalii, owoców i kasz, wytrawne bułki, muffinki, babeczki i oryginalne chleby, tradycyjne ciasta z dodatkiem pełnej mąki i kasz oraz ciasteczka z pełnej mąki z dodatkiem dyni, słonecznika i innych ciekawych dodatków.
Redakcja wyjaśnia, skąd wzięły się płatki śniadaniowe i dlaczego warto je jeść, podpowie, jak przyrządzić syty obiad w dwóch wersjach: 30- i 45-minutowej, przedstawi najbardziej zdrowe i smakowite ziarna i bakalie, a także wytłumaczy, czym są otręby i zarodki oraz z czym można je jeść.
„Pełne ziarno” – wydanie specjalne miesięcznika „Kuchnia” będzie dostępne na rynku przez trzy miesiące. Numer kosztuje 9,99 zł i zawiera 100 stron.
Dotychczas w serii „Kolekcja dla smakoszy” ukazały się: „Przetwory i nalewki”, „Warzywa”, „Mięso”, „Kasze” oraz „Chleb”.