Jedz zdrowo, żyj zdrowo i czytaj

Coraz więcej Polaków stara się zdrowo odżywiać i prowadzić zdrowy tryb życia. Ten trend przekłada się na codzienne zakupy, podchwytuje go również prasa – przede wszystkim poradniki kulinarne i medyczne, które są na rynku w dużym wyborze. W swojej ofercie dystrybucyjnej ma je również Kolporter.

Polacy zaczynają cenić zdrowie: wielu z nas dla utrzymania lub poprawy kondycji fizycznej biega i jeździ na rowerze, zwracamy też uwagę na to, co kupujemy do jedzenia. Wzrost trendu prozdrowotnego w Polsce od kilku lat zauważa agencja badawcza Nielsen. Coraz większa popularność zdrowego odżywiania przyczynia się też do wzrostu konkretnych kategorii z koszyka FMCG.

– Według badań przeprowadzonych przez Nielsena ¾ polskich konsumentów zgadza się ze stwierdzeniem „Jesteś tym, co jesz”’ – mówi Monika Dyrda, client director z Nielsena. – Połowa z nas (54%) deklaruje, że uważnie czyta etykiety produktów, a 6 na 10 konsumentów mówi, iż szuka produktów z prostą i zrozumiałą listą składników. To pokazuje, jak ważny dla Polaków jest temat zdrowej żywności i jak wielki ma ona potencjał. Trend prozdrowotny jest jednym z silniejszych trendów, jakie obecnie obserwujemy. Na fali tego trendu widzimy rosnącą sprzedaż np. kategorii wody butelkowanej, której spożywanie stało się wyrazem troski o siebie i synonimem zdrowego stylu życia. Silne wzrosty obserwujemy także wśród innych kategorii bądź segmentów, które postrzegane są jako zdrowsze, takich jak: batony specjalistyczne, smoothie, musy owocowe czy orzechy.

Ale to nie wszystko. Do łask wracają domowe przetwory: kiszonki, soki, konfitury, dżemy, marynaty. Są konserwowane naturalnymi składnikami i nie ma w nich chemicznych polepszaczy smaku ani sztucznych barwników. Co ważne, domowe przetwory dostarczają nam witamin. Np. kiszona kapusta, a kisi się ją właśnie jesienią, jest cennym źródłem witamin i minerałów oraz naturalnych przeciwutleniaczy, m.in. witaminy C, E, K, cynku, siarki i fosforu. Bakterie probiotyczne, które znajdują się w kiszonkach, pozwalają zachować prawidłową florę bakteryjną. I wcale nie trzeba przygotowywać jej w dużej beczce, na potrzeby domowe wystarczy naczynie kamionkowe.

Kiszona kapusta to tylko jeden z przykładów. Jesienią można robić przetwory ze śliwki, aronii, jarzębiny, winogron, jabłek, papryki, owoców dzikiej róży, żurawiny czy grzybów. Latem – m.in. z ogórków (kiszone i małosolne), truskawek, porzeczek, malin, wiśni, czereśni. Na zimę taki zapas weków ze smacznymi i zdrowymi przetworami będzie jak znalazł.

Zdrowa kuchnia

Jak zdrowo, a przy tym smacznie się odżywiać? Najłatwiej przepisy na zdrową kuchnię znaleźć, co oczywiste, w magazynach kulinarnych. W czasopiśmie „100 rad. Przepisy i diety” (Bauer) oprócz oryginalnych i sprawdzonych przepisów co miesiąc w dziale „Diety dla zdrowia” prezentowane są właściwości i zastosowania dwóch sezonowych produktów spożywczych oraz jadłospis polecany przy konkretnym schorzeniu. – Ponadto na każdej stronie czasopisma znajdują się materiały, w których promowana jest zdrowa kuchnia oraz prezentowane są porady, jak małymi krokami i bez nadmiernych wyrzeczeń wprowadzać w dietę korzystne dla zdrowia nawyki oraz wykorzystywać naturalne lekarstwa zawarte w posiłkach – mówi Maciej Brzozowski, dyrektor Public Relations w Wydawnictwie Bauer. – Redakcja stara się w sposób interesujący i przystępny dla czytelników przybliżać zdrowotne właściwości produktów dostępnych w każdym sklepie.

Jak jedzenie wpływa na nasz stan zdrowia, co warto włączyć do menu i jak dbać o formę – o tych i innych kwestiach związanych ze zdrowym stylem życia oraz właściwym odżywianiem można często przeczytać na łamach „Gazety Wyborczej” (Agora) oraz wydawanych przez nią dodatków i magazynów. Co piątek częścią wydania dziennika są strony „Tylko Zdrowie”, na których ukazują się artykuły o chorobach i prawach pacjenta, a także o korzystnych dietach i ćwiczeniach. Dziennikarze „Gazety Wyborczej”, m.in. Margit Kossobudzka i Wojciech Moskal, wyjaśniają zdrowotne prawdy i mity, polecają lektury i rozmawiają z uznanymi ekspertami. Dużą popularnością wśród czytelników cieszą się też dodatki do „Gazety Wyborczej”, poświęcone m.in. dietom oraz dbaniu o zdrowie. W ostatnich miesiącach ukazały się np. wydanie poświęcone bólom głowy, wyjaśniające jak je zdiagnozować, jak leczyć, co jeść i czego unikać; dodatek „Bilans 70-latka” czy „Dieta śródziemnomorska”.

Do dbania o zdrowie i dietę zachęcają też kolejne wydania dwumiesięcznika „Kuchnia” (Agora), np. przekonując czytelników do gotowania sezonowych dań, wypróbowania przepisów wege i bez glutenu. Swoje rubryki poświęcone zdrowiu i kuchni mają „Wysokie Obcasy Extra”.

Porady kulinarne, uwzględniające potrawy z naturalnych składników, można także znaleźć w takich tytułach, jak „Przyślij Przepis” i „Moje Gotowanie” (Burda), Pyszna Kuchnia Fit” (BPV Polska) czy „Moja Kuchnia” (Makler).

Walka ze złymi nawykami

Również czasopisma poświęcone zdrowiu, oprócz porad medycznych, zamieszczają przepisy na zdrowe czy dietetyczne potrawy. Jednym z przykładów jest poradnik medyczny „O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą” (AVT-Korporacja), w którym wypowiadają się lekarze, fizjoterapeuci, dietetycy, psycholodzy, a także zielarze, naturopaci oraz certyfikowani terapeuci.

– Piszemy m.in. o zdrowej żywności, ponieważ dietoterapia to jeden z niedocenianych aspektów medycyny konwencjonalnej, który bagatelizowany przez lata, teraz staje się jednym z filarów leczenia coraz większej rzeszy ludzi cierpiących na choroby cywilizacyjne – mówi Paweł Gago, dyrektor handlowy ds. czasopism w AVT-Korporacja. – Nie bez kozery. Wyniki studium Globalnego Obciążenia Chorobami z 2017 r. są przerażające – okazuje się, że złe nawyki żywieniowe co roku zabijają więcej osób niż papierosy, a tylko w 2017 r. zła dieta przyczyniła się do śmierci 11 mln ludzi (w tym związane z wysokim spożyciem soli nadciśnienie – 3 mln).

Paweł Gago podkreśla, że choć tytuł „O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą” wiele osób postrzega jako kontrowersyjny i odbiera jako przekaz, że magazyn skupia się jedynie na medycynie alternatywnej, to wcale tak nie jest. – Od chwili, gdy wystartowaliśmy z tym tytułem, naszym założeniem było wypełnienie luki, jaką stworzył system ochrony zdrowia, który uczynił z lekarzy urzędników, skupiających się na wypełnianiu tony papierów, a nie na siedzącym przed nimi pacjencie. Chyba każdy z nas doświadczył tego przykrego uczucia, że wizyta lekarska dobiegła końca, a my zostaliśmy z mnóstwem wątpliwości i niedosytem… Dlatego za cel postawiliśmy sobie informowanie o wszystkich aspektach interesujących chorych oraz zdrowych ludzi, którzy chcieliby w natłoku niejednokrotnie sprzecznych informacji sensownie zadbać o swoje zdrowie.

Zdaniem Pawła Gago każdy z nas ma prawo do pełnej informacji (np. o dostępnych opcjach leczenia i związanym z nimi ryzykiem), nim podejmie decyzję w tak ważnej kwestii jak własne zdrowie. Dlatego magazyn przede wszystkim promuje zdrowy rozsądek w wyborze metod leczenia.

– Oznacza  to, że piszemy zarówno o konwencjonalnych jak i alternatywnych terapiach – mówi. – Informujemy o najnowszych osiągnięciach polskich naukowców oraz o ludowych kuracjach, o ile znaleźliśmy badania naukowe, które potwierdziły ich skuteczność. Zresztą wiele z tzw. „babcinych/tradycyjnych sposobów” doczekało się już uznania w medycznym świecie Weźmy np. mniszek lekarski (popularny mlecz) – nasze babcie stosowały go m.in. na choroby skóry czy kaszel. Badania naukowe potwierdziły jego właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, a nawet przeciwnowotworowe.

Lecznicze jadłospisy

Miesięcznik „Szlachetne Zdrowie” (SPES sp. z o.o.) promuje naturalne metody leczenia. Stanowi niezbędne kompendium wiedzy na temat możliwości domowego leczenia większości chorób.

– Nasi eksperci przybliżają zdrowotne właściwości roślin i ziół, tak aby wspomagać zdrowie bez lekarstw – mówi redaktor naczelna Anna Zalech. – W magazynie czytelnicy znajdą informacje o najmodniejszych zdrowych produktach i tych, które znane są od lat, a ich lecznicze działanie jest doceniane od wieków. Krok po kroku podpowiadamy, jak bez trudu przygotować żywność w 100 proc. naturalną. Tylko u nas można znaleźć specjalnie ułożone tygodniowe lecznicze jadłospisy.

Jak mówi Anna Zalech, informacje przedstawione w miesięczniku podparte są kompetentną wiedzą lekarzy i ekspertów. Znajdziemy w nim liczne artykuły i wywiady na temat cukrzycy, nadciśnienia, chorób układu krążenia i inne, jak im przeciwdziałać, które badania powinniśmy wykonywać regularnie itp.

Wszechstronnie o zdrowiu

Czasopismo „Przepis na Zdrowie” (Bauer), które jest na rynku od ponad 8 lat, w całości dotyczy medycyny niekonwencjonalnej i zdrowego stylu życia. W większości znajdują się tam przysłane przez czytelników receptury na domowe sposoby radzenia sobie z problemami zdrowotnymi, a często kuracje wspomagające bardzo poważne choroby. Głównymi poradami są przepisy ziołolecznicze (napary, odwary, kąpiele, inhalacje, miody, nalewki), ale zdarzają się też przykłady diet przy konkretnych schorzeniach, propozycje ćwiczeń fizycznych, aromaterapia czy wodolecznictwo. Są też strony kulinarne propagujące zdrową kuchnię, często z uwzględnieniem alergii pokarmowych (laktoza, gluten). Wszystkie przepisy, receptury i porady są sprawdzane i komentowane przez zielarzy (jest też miejsce na felieton i zaproponowane przez nich przepisy) oraz lekarzy czy dietetyków.

Magazynem dla osób poszukujących pogłębionej i fachowej wiedzy na temat zdrowia jest „Zdrowie” (Time S.A.). Siłą pisma jest wysoki poziom merytoryczny oraz współpraca z ekspertami z ośrodków medycznych w całej Polsce: lekarzami, farmaceutami, dietetykami, psychoterapeutami. Czytelnicy znajdą w „Zdrowiu” najnowsze informacje z zakresu profilaktyki zdrowia i zdrowego stylu życia (jak poprawić jakość życia, unikać chorób, dbać o linię, czuć się zdrowo i pięknie) oraz pogłębione, fachowe porady odnoszące się do konkretnych problemów zdrowotnych. Magazyn skierowany jest przede wszystkim do kobiet. Treści w miesięczniku „Zdrowie” uporządkowano według działów tematycznych, a jednym z nich są „Kulinaria”.

W tym segmencie czasopism popularnością czytelników cieszą się m.in. Samo Zdrowie” (Burda),  Zdrowie Bez Tajemnic” (Ringier Axel Springer Polska), „Lekarz Ludowy” (Astrida”) , „Men’s Health” i „Women’s Health” (Motor-Presse Polska) czy „Joga. Magazyn Dobrej Energii” (Edipresse Polska).

 

Zdrowie bez leków

Bardzo ważnym zagadnieniem poruszanym na łamach „ZDROWIA bez leków” (Mediacom Press) jest również szeroko omawiana dietetyka i konieczność wspomagania organizmu najwyższej jakości mikro- i makroelementami. Świadomy wybór wartościowego jedzenia jest obecnie niezwykle ważnym czynnikiem zachowania zdrowia. Miesięcznik podpowiada czytelnikom, gdzie szukać takich produktów, jak samodzielnie je przygotowywać i jak neutralizować skutki źle zbilansowanej diety.

Miesięcznik „ZDROWIE bez leków” to obecnie jeden z najchętniej wybieranych przez czytelników w Polsce magazynów poświęconych zdrowiu człowieka. Duże zainteresowanie czytelników zawdzięcza przede wszystkim autorom publikowanych w nim tekstów. To uznani lekarze specjaliści z wieloletnim stażem doktorskim, naukowcy, biolodzy, zielarze, naturoterapeuci oraz dziennikarze medyczni z dużym doświadczeniem zawodowym. „ZDROWIE bez leków” współpracuje ściśle z Polską Akademią Zdrowia, której rekomendacje posiada (jako jedyne czasopismo w Polsce).

W miesięczniku „ZDROWIE bez leków” poruszane są często niewygodne, kontrowersyjne dla innych mediów tematy związane z alternatywnymi terapiami, niepodejmowanymi przez szeregowe placówki medyczne. Opisywane są one przez lekarzy i naturoterapeutów mających bardzo dobre efekty leczenia osób z m.in. przewlekłymi dolegliwościami, którzy poprzez wcześniejsze nieskuteczne leczenie stracili nadzieję na całkowity powrót do zdrowia.

Dużym atutem „ZDROWIA bez leków” jest kontakt z czytelnikami. Odpowiedzi na listy, reportaże, pomoc w znalezieniu odpowiedniego lekarza specjalisty czynią z tego magazynu poradnik, po który sięga z miesiąca na miesiąc coraz więcej osób. Magazyn jest wydawany przez niezależne polskie wydawnictwo ze 100 proc. polskim kapitałem.