Bakalland S.A. to polska firma, będąca liderem rynku bakalii w Polsce, a także jedna z największych firm z tego sektora w Europie Środkowej i Wschodniej. W jej portfolio znajdują się między innymi bakalie, masy do ciast i przekąski, które już teraz dostępne są w ofercie dystrybucyjnej Kolportera.
Jak to się zaczęło?
Historia firmy Bakalland rozpoczęła się w 1991 roku, kiedy to trzej przyjaciele ze studiów (wśród nich obecny prezes – Marian Owerko i wiceprezes Artur Ungier) założyli firmę UNO Tradex, zajmującą się sprzedażą owoców i warzyw. Wtedy nawet sami założyciele nie podejrzewali, że firma mająca swoją siedzibę, produkcję i magazyn w 37-metrowej kawalerce na warszawskim Mokotowie przeistoczy się w prężnie działające, nowoczesne przedsiębiorstwo.
Przez lata firma sukcesywnie rozrastała się i umacniała swoją pozycję. Drogą inwestycji oraz licznych akwizycji (ostatnie przejęcie firmy Pifo miało miejsce na początku 2011 roku) zbudowała Grupę Kapitałową, która stała się wiodącym graczem w Europie Środkowo-Wschodniej w zakresie sprzedaży bakalii oraz zdrowej żywności. Rozpoczęła również konsolidację rynku warzyw i owoców miękkich. Od 2006 roku akcje spółki notowane są na GPW, a po dwudziestu latach od momentu jej założenia (w tym roku obchodzi okrągłe urodziny) posiada trzy zakłady produkcyjne w kraju i zatrudnia blisko 450 pracowników.
Bakalland liderem
Na dynamicznie rosnącym rynku bakalii, gotowych mas do ciast i popcornu do mikrofali, wartym ponad pół miliarda złotych, Bakalland S.A. jest liderem wśród markowych producentów w każdym wyżej wymienionym segmencie. 18,6 proc. udziałów wartościowych w skali roku oraz 18,5 proc. za okres badawczy kwiecień-maj 2011 r. (raport Nielsen Retail Audit, cała Polska, kwiecień – maj 2011) potwierdza dominującą pozycję spółki w swojej kategorii.
Produkty Bakalland systematycznie otrzymują nagrody i wyróżnienia. Wśród najbardziej aktualnych należy wymienić Perły Rynku FMCG 2011, którą zostały wyróżnione pistacje Pieprz i Sól marki BAKALLAND oraz przekąski bakaliowe Bakalland UP! czy złoty Paragon 2011 Nagroda Kupców Polskich, które otrzymały migdały kruszone z linii do ciast oraz Bakalland UP!
Bakalland jest również najlepiej rozpoznawaną marką bakalii. W badaniu przeprowadzonym w kwietniu 2011 przez firmę Nielsen, jej znajomość potwierdza 84 proc. badanych kobiet z grupy docelowej, co jest najlepszym wynikiem w tej kategorii.
Nie tylko orzeszki
Mimo że działalność firmy rozpoczęła się od sprzedaży bakalii, w chwili obecnej w bogatym i różnorodnym portfolio producenta znajdują się również: masy do ciast, płatki śniadaniowe i musli, popcorn, produkty sojowe oraz produkty delikatesowe. W ostatnim okresie spółka wzbogaciła swoją ofertę o nową kategorię produktów śniadaniowych, powstałych we współpracy z firmą Disney, dedykowanych dzieciom. Płatki śniadaniowe w trzech interesujących kształtach i smakach w sprzedaży dostępne są od początku września. Kolejne nowości producenta pojawią się już na początku przyszłego roku.
Produkty Bakalland w ofercie dystrybucyjnej Kolportera
- Owoce suszone
Daktyle drylowane
Daktyle są źródłem miedzi oraz potasu, a występowanie w nich znaczącej ilości błonnika pokarmowego sprawia, że ich spożywanie ułatwia trawienie. Doskonałe jako sycąca przekąska lub dodatek do musli czy wytrawnych dań.
Morela suszona
Są bardziej kaloryczne niż świeże owoce, jednak proces suszenia sprawia, że zawierają więcej beta-karotenu, potasu i żelaza oraz są źródłem błonnika. A dla wielu łasuchów mogą być korzystnym zamiennikiem słodyczy.
Rodzynka sułtańska
Rodzynki sułtańskie zawierają wiele składników mineralnych, między innymi żelazo i potas, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pomagają przy zaparciach. Chętnie spożywane na surowo, a przez większość gospodyń domowych dodawane do smakowitych wypieków.
Śliwka Kalifornijska
Jednym z najważniejszych składników suszonych śliwek oprócz związków mineralnych takich jak potas i miedź jest błonnik pokarmowy oraz witaminy: A, B2, B6. Suszone owoce są ratunkiem dla łakomczuchów, którzy bezpiecznie mogą podjadać je zamiast tuczących czekoladek.
Żurawina
Suszona żurawina ma tę zaletę, iż jest dostępna przez cały rok, a jej słodko-cierpkim smakiem możemy się cieszyć kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota. Najczęściej wykorzystywana jako przekąska, czyli alternatywa dla słodyczy. Z powodzeniem można jej użyć do deserów, wzbogacić poranną porcję płatków śniadaniowych lub jako składnik sosów i dodatków do mięs.
- Orzechy
Migdały Kalifornijskie
Ze względu na dużą zawartość tłuszczu migdały są bardzo pożywne, a przy tym sycące. Zawierają także wiele składników mineralnych, witaminy E, PP oraz witaminy z grupy B: B1 i B2. Najczęściej wykorzystuje się je do ciast, słodyczy oraz lodów.
Orzech laskowy
Największą zaletą orzechów laskowych jest to, że wśród tłuszczów, które zawierają przewagę stanowią bardzo ważne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dostarczają również wielu witamin i minerałów, w tym: witaminę E, B1, B6, żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor.
Orzech włoski
Orzech włoski rośnie do 400 lat i jest to drzewo z rodziny orzechowatych wywodzące się z rejonów Europy Południowej, choć występuje w wielu rejonach naszego globu: Europie, Azji, Ameryce. Orzechy włoskie dostarczają do naszego organizmu witaminę E, składniki mineralne takie jak: potas, fosfor i magnez.
Wiórki kokosowe
Częścią jadalną orzecha kokosowego jest biała warstwa będąca wyściółką twardej skorupy. To właśnie ją ściera się na wiórki kokosowe. Dojrzały orzech kokosowy waży od 2 do 4 kg, ma od 20 do 35 cm długości i od 15 do 20 cm średnicy. Najlepiej smakują jako dodatek do deserów, lodów, kremów i sałatek.
- Przekąski
Mieszanka studencka
Mieszanka studencka BAKALLAND jest doskonale znana wielu konsumentom na całym świecie. Najwyższej jakości orzechy nerkowca, orzechy laskowe oraz migdały zmieszane z rodzynkami luksusowymi doskonale łączą przyjemność spożywania smakowitej przekąski z uzupełnianiem diety w wartościowe składniki odżywcze.
Słonecznik prażony solony
Znakomicie wykształcone ziarna, poddane nowoczesnej technologii prażenia, połączone z kwintesencją smaku i aromatu przypraw. Prażone ziarna słonecznika stanowią doskonałą i wartościową przekąskę, którą polecamy także jako urozmaicenie smaku sałatek, deserów i wielu innych smakowitych dań.
Bakalland UP!
Najnowsza linia przekąsek impulsowych, których wygodny kształt opakowania sprawia, że możesz mieć je zawsze pod ręką. Bakalland UP! to zdrowa i wartościowa mieszanka wyszukanych bakalii, orzechów w czekoladzie i crunchy.
Popcorn solony i maślany
Aromatyczna gama popcornów do mikrofali. Szczelne i praktyczne opakowanie zachowuje aromat i świeżość ziaren kukurydzy. Wystarczy włożyć na 3 minuty do mikrofali i przekąska gotowa.
- Masy kajmakowe
Masa krówkowa Bakalland
Niezastąpiony dodatek do ciast i deserów, a aksamitna konsystencja pozwala na różnorodne zastosowanie – od nadzienia do ciast, wafli, babeczek czy rogalików, po kusząco smaczny dodatek do lodów czy innych deserów. A wszystko to szybko i bez gotowania!
Masa krówkowa o smaku truflowym
Doskonały smak słodkich trufli z lekką nutą alkoholu to propozycja dla prawdziwych smakoszy. Ten wyjątkowy przysmak sprawi, że twoje ciasta nabiorą wykwintnego i eleganckiego charakteru
(red)